Veel mensen zijn bekend met BDSM anno 2022, maar niet iedereen weet precies wat het betekent. De opvatting dat BDSM alleen wordt beoefend door zieke mensen die elkaar graag slaan, is nog steeds wijdverspreid. BDSM gaat niet in de eerste plaats over slaan, noch over seks zelf.

Waar gaat BDSM over?

Macht en controle, machteloosheid en weerloosheid, sadisme en masochisme zijn slechts zes van een oneindig aantal termen die kunnen beschrijven wat er op het spel staat. Elke persoon gaat eigenlijk over iets anders. BDSM is ongelooflijk divers. Er zijn de meest uiteenlopende spelelementen, de meest uiteenlopende varianten, locaties, instrumenten, neigingen, fetisjen, etc.

Of je nu dominant of onderdanig, sadistisch of masochistisch bent, zal zich in de loop der jaren openbaren - voorwaarde is dat je met jezelf en je seksualiteit omgaat. Luisteren naar jezelf en je eigen behoeften kennen is een basisvereiste voor een bevredigende seksualiteit.

BDSM heeft veel te maken met praten.

Velen geloven dat nu misschien niet, maar het communicatieve deel in een BDSM-relatie is behoorlijk hoog. Waarschijnlijk hoger dan in een traditionele relatie. Voor de start moet uitgebreid worden besproken hoe het met alle betrokkenen vandaag gaat. Iedereen kan goede en slechte dagen hebben, dagen waarop sommige oefeningen passen en andere wanneer het minder is. Alvorens voor het eerst samen te spelen, moet duidelijk zijn wat de deelnemers eigenlijk willen? Niet iedereen die dominant is voelt ook sadistische neigingen in zichzelf en niet iedereen die masochistisch is ook onderdanig. Er zijn veel variaties en vormen. En iedereen heeft recht. Het is belangrijk om er vooraf over te praten.

Na een sessie moet je samen reflecteren. Wat ging er goed, wat moet de volgende keer anders? Wat miste er? Dit gesprek kun je het beste face-to-face doen. Zeg nadat het spel voorbij is en beiden weer buiten hun rol handelen.

Dom en sub - wat betekent dat?

De rollen Dom en Sub, Boven en Onder, Meester en Slaaf (etc) zijn niet geslachtsgebonden. Er zijn zowel vrouwen als mannen in alle rollen. Ook de zogenaamde derde geslachtsvormen zijn ook in de scene vertegenwoordigd. Het hoeft niet altijd man en vrouw te zijn, de wereld is divers en kleurrijk. Het zijn niet altijd maar twee mensen die samen spelen, er zijn geen grenzen aan de verbeelding.

Sommige mensen hebben beide kanten in zich. Als beide neigingen - dus dominant en onderdanig - afwisselend worden beleefd, is er sprake van switchers. Dit gebeurt niet binnen een sessie en kan, maar hoeft niet, plaats te vinden met dezelfde betrokkenen. En nogal wat doms begonnen als een sub en ontdekten toen de andere kant voor zichzelf, of omgekeerd.

Vertrouwen en veiligheid.

Dom moet de situatie onder controle hebben en de veiligheid van Sub te allen tijde tijdens een sessie waarborgen. Dit is de enige manier voor Sub om zich volledig over te geven en alle macht over zichzelf aan Dom over te dragen. BDSM heeft veel te maken met vertrouwen, ja het is waarschijnlijk het belangrijkste criterium voor goed doorleefde BDSM. Je dichtbij en veilig voelen tijdens een sessie vergroot de emotionele waarde. Als Dom bijvoorbeeld na een pijnlijke slag zachtjes zijn handpalm op de brandende plek legt, kalmeert het lichaam en ontspant het zich weer. Deze kleine details in het spel verrijken de BDSM-ervaring ongelooflijk.

Het opgeven van het onderdanige deel van de BDSM-relatie is in zekere zin de bestaansreden van het dominante deel. Het een heeft een voorwaardelijk effect op het ander. Dom is zo goed als zijn tegenhanger, want zonder sub is er geen dom... en sub is de spiegel van de dom(s). Sub maakt Dom trots als hij/zij de Dom met volledige toewijding in vertrouwen neemt.

BDSM live sessies.

Er zijn stellen die er plezier in hebben elkaar vast te binden en te genieten van het tintelende gevoel van hulpeloosheid. Anders leven ze een "standaard" relatie. Er zijn ook stellen die elke dag en in elke situatie van hun BDSM relatie beoefenen, zelfs in het openbaar. En tussen deze twee uiteinden van de schaal zijn er talloze varianten van BDSM. Iedereen bepaalt zelf hoe ze hun seksualiteit beleven. En zolang het maar BDSM is in een consensuele context, is alles leuk!

Willekeurige BDSM liefhebbers uit Belgie!